Däck

Att ha rätt däck för rätt tillfälle är en bra livförsäkring. Enligt lagen måste däcken ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter på vinterdäcken och 1,6 millimeter på sommardäcken, men ålder och slitage spelar minst lika stor roll för säkerheten. Visste du att den del av däcket som är i kontakt med vägbanan är ungefär lika stor som din hand- flata? Det är därför oerhört viktigt att dina däck är fräscha och i god kondition.

Vilka typer av däcktjänster finns det och hur går dessa till? Det kommer vi ta upp här.

Fälgbyte

Vanligtvis går ett fälgbyte till på så sätt att man först lossar hjulet från bilen. Därefter tas däcket loss från fälgen. Är däcket i fint skick? Var då extra försiktig så att det kan återanvändas. Däremot, skall du byta till en fälg av annan storlek krävs nya däck.

Bredare däck på en större fälg kan bli svåra att få på fälgen och dessutom kan de skrapa i insidan på hjulhusen. Antingen kan du pressa av det eller kränga av det med speciella maskiner. För hand funkar också fint, men det är mer tidskrävande och däcket kan ta skada ev de handverktyg som används.

Däckbalansering

Obalans bland däcken är inte bra. Dels påverkar det styrningen negativt men i det långa loppet ger det också upphov till slitage bland fjädringen och gummit. Vid byte från sommardäck till vinterdäck och vice versa bör däckens balans alltid kontrolleras. Vid däckbalansering tar man bort balanseringsvikter från hjulet och placerar därefter hjulet i en maskin. Vad maskinen gör är att notera statistik och dynamisk obalans. Slutligen placeras vikter på hjulet utifrån maskinens uppgifter. När obalansen hos däcket har neutraliserats, så varken hoppar eller vibrerar däcket i sidled.

Däckhotell

Om du vill ta hand om dina bildäck på ett mycket optimalt sätt är däckhotell rätt väg att gå. Det finns många fördelar med att förvara dina däck på ett däckhotell:

  • Däcken håller längre vid rätt förvaring
  • Vissa hotell kontrollerar slitage, mönsterdjup och lufttryck
  • Vissa hotell avlägsnar vägsalt och andra föroreningar
  • Du slipper köra fram och tillbaka med stora och smutsiga däck
  • Möjlighet till tvätt av däck

Genom att checka in däcken hos ett specialiserat däckhotell får dina däck bättre vård men du sparar otroligt mycket tid.